2018. jan 08.

Táblás játékokkal a bántalmazás ellen

írta: Békés Móra
Táblás játékokkal a bántalmazás ellen

Iskolánk 2015-ben csatlakozott a Békés Iskolák programhoz, melyet a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft is támogat.

A Békés Iskolák program alapvetően a közösség szemléletét, az ott rejlő passzivitást igyekszik megváltoztatni.  A táblás- stratégiai játékok közt kutatva úgy gondoltuk, hogy a Farkas és a bárányok játék stratégiája jól mutatja az összefogás jelentőségét. Ezt a játékot alakítottuk át úgy, hogy tükrözze a békés iskolák program szemléletét.

A kampányaink célja a fontos fogalmak, szerepek tisztázása. Így alakítottuk át az amőba játékot, melynek bábúi a bántalmazásra ill. a megoldási helyzetekre, és a zéro toleranciára hívják fel a figyelmet.

Az iskola folyosóján a fehér rácsok alkalmasak arra, hogy mágneses bábúkkal a szünetben is játszhassanak a gyerekek.

A pályázatra az 5.d osztály tanulói jelentkeztek. Kis csoportban ill. párban ,munkamegosztással elkészítették a táblát és a bábúkat, szükség esetén átírták a játék keret meséjét.

forrás: http://jatekora.hupont.hu/4/mire-jo-egy-sakktabla

                            https://amoba.zin.hu

                                                      Némethné Korom Edit segítő pedagógus

 

     Bántalmazó és a barátok

    Keret mese:

                A Békés Iskolákban vannak békés és bántalmazó diákok is. A bántalmazó idegesíteni szokta a barátokat: mögéjük szokott lopózni és meg szokta ijeszteni őket, azt kiáltván – Búúúúú!” Ilyenkor a barátok ijedtükben felugrálnak. Nagyon mérgesek szoktak lenni, de félnek is tőle.  A barátok eldöntötték, ütött a visszafizetés ideje. Gondolkodtak, gondolkodtak és eldöntötték, nem fogják a bántalmazót bántan,i de azért móresre fogják tanítani. Úgy döntöttek, egyesítik erőiket és így lepik meg a „nagyfiút”.  Rájöttek, hogy csak egy csoportként lesz módjukban megleckéztetni. Minden barát különböző irányból közelíti meg a bántalmazót és egyszerre kiáltják- Búúúú. Pontosan ez történt és manapság a bántalmazó, ha meglátja a barátokat, olyan gyorsan ahogy csak tud, elsomfordál. Mivel ez a Békés Iskolában történt, az Iskola vezetése hallomást szerzett az eseményekről és eldöntötte, készít egy játékot. Egy olyan játékot, amely szórakoztatja a gyerekeket, de ugyanakkor emlékeztetni fogja őket a Bántalmazó és a Barátok történetére.


A Bántalmazó a tábla egyik oldalának közepén egy sötét négyzetben kerül elhelyezésre, míg a négy Barát a tábla másik oldalán lévő sötét négyzetekben lesz.

A játék céljai:

  • A Bántalmazó célja túljutni a Barátokon és elérni a tábla túloldalát.
  • A Barátok célja a Bántalmazó bekerítése, hogy ne tudjon továbblépni.
  • A Bántalmazó átlósan egy négyzetet léphet, előre és hátra is.
  • A Barátok csak egy négyzetet léphetnek, átlósan előre.

Gondolattár:

  • A kimenetel (eredmény): - A játék végződhet győzelemmel, vereséggel vagy lehet döntetlen. Ugyanúgy, mint az életben, befolyásolni tudjuk a játékok kimenetelét, tehát, mindig, óvatosan és értelmesen, előre meg kell lépéseinket tervezni.
  • Közös munka: - Csoporttagok együttesen végzett munkája a csoport vagy egy csoporttag céljainak elérése érdekében. A közös munka lehetővé teszi számunkra, hogy a csoport tagjainak képességét együttesen aknázhassuk ki, valamint csökkenthetjük az egyes tagokra háruló túlzott feszültséget és magányosságot. Amikor a barátok együttműködnek nagy előnyre tesznek szert.

 

Amőbával a bántalmazás ellen:

  • két különböző embléma, mely a bántalmazás ellen hívja fel a figyelmet
  • sakktábla vagy négyzetes tábla

Játékszabály:

A két játékos felváltva tesz egy-egy bábut a táblára. A játék célja, hogy vízszintes, függőleges vagy átlós irányban megszakítás nélkül öt saját bábut sikerüljön letenni. Az ellenfél ezt a kialakulni látszó vonal végére tett bábukkal próbálja megakadályozni. A kitartás és a figyelem segíti győzelemre a játékost ellenfelével szemben.

Az amőba játékban a legfontosabb stratégia, hogy a védekezés mindig fontosabb a támadásnál. Meg kell akadályozni, hogy az ellenfél kirakja az 5 bábút. Előre kell gondolkodni, nem elég csak a következő lépést előre látni.       

  1. december 13. Díjátadó ünnepségen vettünk részt a BRFK Teve utcai székházában.

 A pályázatot általános iskoláksoknak írták ki „Játékkészítő mester „címmel. Az 5.d osztályból 7 diák vett részt a játékkészítésben.  Pecsenka Barnabás és Mészáros Zádor vette át a jutalmakat a többiek nevében is.

https://www.facebook.com/BRFK-Információs-Portál

 

 

Szólj hozzá

Projektjeink