2015. sze 24.

Köszönni jó!

írta: Békés Móra
Köszönni jó!

Kedves Gyerekek!

Május 26-június 5-ig meghirdetjük a Köszönés hetét.

Célunk az, hogy felhívjuk a figyelmet az üdvözlés, köszönés fontosságára, hasznosságára, légkör, hangulat átalakító szerepére, közös célok megvalósítása. Együttműködésre hívunk minden felnőttet és gyereket! Gondoljuk át közösen, hogy lehet változtatni és ki mit tud vállalni a megvalósításban!

Sajnos ma már egyre kevésbé köszönünk egymásnak. Pedig a köszönés alapvető illedelmesség.

  1. Mindig viszonozd a köszönést!
  2. Köszönj mindig érthetően. Ne motyogj, ne morogj! Ez nagyon tiszteletlennek tűnik. Ha nem tudod, pontosan mit is kellene köszönnöd, még akkor is jobb, ha a helytelen köszönést választod, mintha látszólag odavetnél egy köszönést.
  3. Ha nem tudod, hogy magázódva vagy tegeződve köszönj, inkább magázódj. Ha tévedtél, ez kevésbé sértő, és az illető majd úgyis szól, hogy nyugodtan tegezd. A Jó reggelt! Jó napot! Jó estét! Jó éjt! köszönések nagyjából semlegesek, így ezek jó lehetőséget adnak ilyen helyzetben.
  4. Ha belépünk egy helyiségbe, és ott már vannak, nekünk illik előbb köszönni. Ha pedig mi távozunk előbb, akkor is nekünk kell előbb elköszönni.
  5. Ismerjük a köszönés sorrendjét:
    • A férfiak előre köszönnek a nőnek.
    • A fiatalabb előre köszön az idősebbnek.
    • A beosztott előre köszön a vezetőnek. De ha nem vagyunk biztosak ilyen helyzetben, nyugodtan köszönjünk előre, az még mindig kevésbé rossz.
  6. Általános köszönés a Jó reggelt kívánok!, a Jó napot kívánok!, a Jó estét kívánok! és a Jó éjszakát kívánok!, valamint elköszönéskor a Viszontlátásra! A Viszlát! már pongyolább, ezért inkább jó ismerősök között lehet használni. Ha valakit tegezünk, akkor a Szia! és a Szervusz! a megfelelő, akárcsak gyerekek esetében.
  7. Bizonyos esetekben használhatunk más köszönési módot. Például a bányászok „Jó szerencsét” mondanak egymásnak, míg a reformátusok „Áldás, békesség” köszöntést használnak egymás között.
  8. A köszönéshez kapcsolódhat kézfogás, kézcsók és kalapemelés is.

Aki ebben az időszakban használja ezeket az illemszabályokat, „köszönés bélyeget” kaphat tanáraitól, az iskola dolgozóitól, osztálytársaitól. A bélyeget egy gyűjtőfüzetbe gyűjti az osztály. Az az osztály, akik a legtöbbet összegyűjtötte, a tanulógyűlésen jutalmat kap.

                                                 Köszönjük az együttműködéseteket: „Békés iskola”csoport tagjai

Szólj hozzá

Projektjeink